نمک تصفیه شده اسبی چگونه نمکی است؟

نمك اسبی نامي است عام كه به كلرید سديم گفته مي شود، كلرور سديم به صورت بلورهاي سفيد مكعبي شكل با دانه هاي بسيار ريز در طبيعت وجود دارد. نمك طعام محصولي است متبلور، شورمزه و بدون بو كه عمدتا” از كلرید سديم تشكيل شده است.

از آغاز تاريخ زندگي بشري كاربرد كلرورسديم به عنوان يك نوع چاشني كه به رژيم غذايي افزوده مي شود كاملا” روشن است و خواص ضد ميكروبي نمك و خاصيت نگهداري مواد غذايي و جلوگيري از فساد آن ها روشي متداول در زندگي بشر بوده است.

امروزه با توجه به شيوع بالاي بيماري هاي قلبي و عروقي و پرفشاري خون مصرف زياد نمك به عنوان يكي از مهم ترين عوامل خطر در بروز اين بيماري ها شناخته شده است، آمارها نشان مي دهد كه از هر 800 مورد مرگ و مير در كشور 300 مورد آن ناشي از بيماري هاي قلبي و عروقي بوده مي باشد. سرانه مصرف نمك در كشور ما 15-10 گرم در روز براي هر فرد مي باشد كه اين ميزان بنا به توصيه سازمان هاي بين المللي بايستي به 3-2 گرم در روز كاهش پيدا كند.

نمک به دو حالت در طبیعت

نمك در طبيعت به دو صورت جامد (معادن نمك) و محلول در آب دريا وجود دارد. در نواحي مختلف ايران، معادن نمك به صورت كوه هاي نمك و نمك دريا ديده مي شوند. نمك به دست آمده از معادن، داراي ناخالصي هايي است كه براي سلامتي انسان بسيار مضر مي باشد.

ناخالصي هاي نمك

 مواد نامحلول مانند شن، ماسه و خاك و مواد آلوده كننده كه جهت استخراج از معدن استفاده مي شود و مواد محلول نظير سختي (كلسيم و منيزيوم) سولفات و فلزات سنگيني از قبيل سرب، جيوه، ارسنيك، كادميوم و … مي باشند.

وجود اين ناخالصي ها در نمك مي تواند منجر به بروز عوارض نامطلوب در اندام هاي گوارشي، كليوي، كبدي و ريوي شده و در مواردي ايجاد مسموميت نموده، حتي باعث ممانعت در جذب آهن بدن شوند.

نمک بهداشتی تصفیه شده اسبی

بنابراين واحدهاي توليد كننده نمك با تجهيز سيستم تصفيه توانسته اند با روش تبلور مجدد (كريستاليزاسيون مجدد) ناخالصي هاي محلول و نامحلول موجود در نمك اسبی را حذف نمايند و نمكي كاملا” بهداشتي تحت نام “نمك تصفيه شده” تبلور مجدد را توليد و عرضه نمايند.

كليه واحدهاي توليد كننده نمك ملزم هستند نمكي بهداشتي با رعايت درجه خلوص و ديگر مشخصات آن مطابق با جدول زير توليد نمايند.

ويژگي هاي نمك تصفيه شده يددار

ويژگي

ميزان قابل قبول

وضعيت ظاهري

رنگ سفيد شفاف تا مات

طعم و بو

شورمزه و عاري از هر گونه بوي خارجي

مواد خارجي

فاقد هر گونه مواد خارجي

خلوص

حداقل 2/99 درصد

مواد نامحلول در آب

حداكثر 16/0

يد

10 ± 40 ppm

سولفات

حداكثر 46/0 درصد

رطوبت

حداكثر 1/0 درصد

كلسيم

حداكثر 15/0 درصد

منيزيوم

حداكثر 03/0 درصد

قليائيت

حداكثر 03/0 درصد

آرسنيك

حداكثر 5/0 ppm

مس

حداكثر 2 ppm

سرب

حداكثر1 ppm

كادميوم

حداكثر 2/0 ppm

جيوه

حداكثر 05/0 ppm

آهن

حداكثر10 ppm

  § ويژگي شيميايي بر حسب ماده خشك سنجيده مي شود.

براي تصفيه نمك از ناخالصي هاي فيزيكي، حذف فلزات سنگين و رسيدن به نمك خالص بهداشتي اسبی مراحل زير اجرا مي گردد:

بخش انحلال

–         آسياب سنگ نمك

–         انحلال نمك در آب و تهيه آب نمك اشباع

–         رسوب كردن ناخالصي ها از طريق افزودن مواد شيميايي و فيلتراسيون

–         توليد آب نمك خالص

بخش كريستاليزاسيون نمک اسبی

–         عمل تبخير آب نمك و تشكيل كريستال هاي خالص شده

–         كريستاليزور كارخانه براي تغيير اندازه سايز كريستال هاي نمك بنابر نياز صنايع مختلف

–    جداسازي كريستال ها با استفاده از دستگاه سانتريفوژ، اسپري يدات پتاسيم و آنتي كيك (فروسيانيدپتاسيم) جهت جلوگيري از كلوخه شدن نمك در مناطق مرطوب در اين مرحله انجام مي گيرد.

بخش خشك كردن

–         رطوبت گيري نمك به كمتر از 1/0 درصد

كاربرد نمك تصفيه شده:

–         مصارف خوراكي خانوار

–    مصارف غذايي (صنايع گوشت، كنسروسازي، نانوايي ها، صنايع لبني، صنايع سوسيس و كالباس و صنايع بيسكويت سازي)

–         مصارف دارويي (سرم سازي و …)

–         مصارف دامپروري

این مطلب چه اندازه برایتان مفید بوده است؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی: 0

منتظر اولین رای شما هستیم 👋

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *